Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyermekvállalás SM-ben

[2010.09.24.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános

A rendezvényen szaladgált néhány kisgyermek, akik jól illusztrálták, hogy az SM-betegeknek is lehet gyermekük. De mivel gyógyíthatatlan, idegrendszert érintő, gyógyszerekkel „karbantartott” a kór, sokak számára kizártnak tűnik a gyermekvállalás. Ezt a tévhitet oszlatta el előadásában dr. Bencsik Krisztina, a szegedi Neurológiai Klinika egyetemi docense, az első előadó.

Mivel a szklerózis multiplex első jelentkezése általában a gyermekvállalás idejére, vagyis fiatal felnőtt korra esik, ezért a téma kiemelt fontosságú. A terhesség hatása az SM-re évtizedekig vita tárgyát képezte. Ennek az volt az alapja:, hogy az epidemiológiai vizsgálatok szerint az SM a fiatal nők betegsége, első relapsus gyakran szülést követően jelentkezett- fogalmazott a docens.
Az éremnek persze két oldala van, tehát az előadó felhívta a figyelmet arra is, hogy az SM-betegek fogamzásgátló gyógyszereket is szedhetnek, azok használata nem befolyásolja az SM- kezelésére adott szerek hatását. Mindezt több hazai és nemzetközi kutatás is igazolta.
A terhességre visszatérve: az előadáson elhangzott: a tapasztalatok szerint terhesség alatt az SM-mel összefüggő visszaesés csökken, és a vizsgált esetek többségében a terhesség és a szülés hosszabb távon nem változtatott az SM kórlefolyásán.
Dr. Bencsik Krisztina csatoltan is olvasható előadásában elhangzott még az is, hogy az SM betegekben (férfiakban is!) az osteoporosis(csontritkulás) kockázata a steroid kezelések és az inaktív életmód miatt magasabb, erre a későbbi előadások is utaltak- mármint az aktív, mozgásban gazdag életmód fontosságára!
Nem mehetünk el figyelmetlenül azonban azon tény mellett, hogy az SM_ kezelések, tehát az immunmoduláns kezelések a spontán vetélések kockázatát növelik (~ 20%) – további vizsgálatok szükségesek.
A születendő gyerek vajon örökli –e a betegséget? – vetődik fel a gondolat mindenkiben. Nos, dr. Bencsik Krisztina előadásában azt hallhattuk, hogy az SM nem örökletes betegség.

Az előadás itt található:

http://www.magyarsminfo.hu/hirek.aspx?&nid=15344&cid=32#15344